Egy erdélyi magyar pap halála*

Pálfi Géza székelyudvarhelyi plébános 1983 karácsonyán a szentesti misén megemlítette a hívők előtt, hogy Magyarországon a karácsony hivatalos ünnep, míg Romániában még karácsony vasárnapján is munkanapot rendeltek el. Másnap reggel a székelyudvarhelyi titkosrendőrség elhurcolta, és félholtra verte. Az ütéseket különös gonddal és szakértelemmel a májára irányították, amely ennek következtében a szó szoros értelmében szétrepedt. A fiatal, 43 éves papot beszállították a marosvásárhelyi kórházba, ahol kéthónapi kezelés után meghalt. A boncolás eredményét államtitoknak nyilvánították, és Pálfi Géza halotti bizonyítványán az áll, hogy májrákban halt meg. Temetésén, tüntetésszerűen, 206 pap jelent meg.

Noha közvetve az okozta a halálát, hogy a magyar és a román viszonyokat Magyarország javára hasonlította össze, nincs tudomásunk arról, hogy a budapesti kormány vagy a Lékai bíboros vezette magyar katolikus egyház vizsgálatot kért, vagy tiltakozott volna Pálfi Géza meggyilkolása ügyében. A halálhírt egyetlen magyarországi lap sem közölte.

Annál nagyobb visszhangja volt az ügynek a francia sajtóban. Jelentést adott ki róla az AFP hírügynökség, cikket írt a Le Matin, a Le Monde, a La Croix, a Réforme. A baloldali-katolikus Le Croix megjegyzi, hogy egy esztendőn belül ez már „a második politikai gyilkosság. 1983-ban egy, a rendszert bíráló protestáns lelkészt gázolt halálra egy »félresiklott« teherautó”.

Az ugyancsak baloldali beállítottságú protestáns Réforme felháborodott hangú cikkében megemlíti a Hargita-megyei Páll Béla esetét is. Páll Béla ditrói matematikatanár Illyés Gyula temetésekor véletlenül Budapesten tartózkodott, és elment a temetésre. Hazatérése után nem sokkal nyoma veszett, a hozzátartozói sem tudták, hol van. Végül kiderült, hogy koholt politikai vádak alapján egy bukaresti bíróság 6 évi börtönre ítélte.

 

1984. 3. szám

 

 

A hivatkozás helye
Jegyzetek

Lékai bíboros – Lékai László (1910–1986), római-katolikus főpap. 1972-től a veszprémi egyházmegye, 1974-től az esztergomi főegyházmegye apostoli kormányzója. 1976-tól esztergomi érsekprímás, bíboros.

Le Matin – francia napilap.

Le Croix – francia katolikus napilap.

Réforme – francia protestáns hetilap.

[ Digitális Irodalmi Akadémia ]